Skip to main content

Brukwianka na gęsinie

Polska, odc. 109

Składniki:

  • kawałki gęsiny na rosół (skrzydełka, szyja, korpus)
  • 300 g brukwi
  • 200 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 2 małe cebule
  • 3 pietruszki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • łyżka majeranku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
img

Przygotowanie

Brukwianka na gęsinie to królowa zup, które podawano nad Słupią. Brukiew, łatwo dostępna na Kaszubach, może być w pozostałych częściach naszego kraju nieco zapomniana – niesłusznie, bo to przecież rzecz genialna. By pozbyć się jej naturalnej goryczy, należy ją po obraniu i pokrojeniu przelać wrzątkiem – podobnie, jak to robi się z kaszą gryczaną.

Gęsinę zalać zimną wodą, dodać opaloną na ogniu cebulę, marchewkę, por, seler, pietruszki, ziarno angielskie, liście laurowe, gotować wywar 3 godziny. Wywar odcedzić, obrać mięso. Brukiew pokroić w kostkę, przelać wrzątkiem, zamoczyć w wodzie, wrzucić do wywaru (wraz z wodą, jeśli ten będzie zbyt esencjonalny), gotować ok. 10 minut, aż brukiew będzie miękka. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 10 minut, dodać cząber, majeranek, obrane mięso, doprawić pieprzem i solą do smaku, gotować jeszcze 5 minut, aż smaki się połączą.

Przepisy z YouTubeZupy

Brukwianka na gęsinie

Polska, odc. 109