Skip to main content

Chłodnik tzatziki

Grecja, odc. 105

Składniki:

  • 4 młode ogórki gruntowe
  • 1 kubek greckiego jogurtu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka świeżego koperku
  • dwie szczypty startej skórki z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
img

Przygotowanie

Ogórki umyć i zetrzeć na tarce wraz ze skórką, posolić i odłożyć na bok, by puściły wodę. W tym czasie w misce wymieszać jogurt, starty w moździerzu lub przeciśnięty przez praskę czosnek, miętę, oregano, świeży koperek, skórkę i sok z cytryny. Starte ogórki odcisnąć wody, dodać do miski, wszystko wymieszać, podlać wodą by uzyskać konsystencję gęstej zupy, dodać oliwę, dosolić do smaku, wymieszać. Podawać schłodzone.

 

Przepisy z YouTubeZupy

Chłodnik tzatziki

Grecja, odc. 105