W Grecji, by uobecnić symbol Baranka Bożego na wielkanocnym stole, często kupuje się baranka na rodzinę i wykorzystuje się w całości. Aby oszczędzić widoku podrobów baranich, które niezwykle trudno w Polsce zdobyć, zastąpimy je giczą cielęciną, u nas łatwo dostępną. Wegetarianie mogą ją w ogóle ominąć i zrobić mocny, warzywny wywar.
Cielęcinę włożyć do zimnej wody, zagotować, odszumować i zmniejszyć ogień. Osolić wodę, dodać jarzyny i przyprawy – liście laurowe, ziarna pieprzu, ziarna kolendry i cynamon. Wywar gotować 1,5-2 godz. W międzyczasie ugotować ryż, odcedzić i przelać zimną wodą. Wywar odcedzić i zdjąć nadmiar tłuszczu, jeśli ten się pojawi. Mięso pokroić w kostkę i dodać do wywaru razem z ugotowanym ryżem. Do miski wlać żółtka, dodać oregano i mieszając wlewać sok z cytryn. Zahartować żółtka, wlewając stopniowo do nich dwie-trzy chochle wywaru i mieszając. Następnie stopniowo wlać do wywaru, który nie może wrzeć (w przeciwnym razie żółtka się zetną). Należy również pamiętać, że jest to zupa, której nie można odgrzewać zagotowując ją. Zupę podawać z dużą ilością koperku, świeżej mięty i cebulki dymki.