Skip to main content

Irlandzki krem z pęczaku z whiskey

Irlandia

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 300 g bekonu (surowego wędzonego boczku)
  • 2 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej (pęczaku vel pęcaku)
  • 2,5 l bulionu wołowego
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki whiskey
img

Przygotowanie

Klasyczna pozycja dawnej kuchni irlandzkiej, potrawę podano gościom pierwszej klasy na Titanicu podczas pierwszego i zarazem ostatniego rejsu. Oczywiście nic się nie stanie, gdy irlandzką whiskey zastąpimy whisky szkocką, kanadyjską lub burbonem.

W garnku rozgrzać olej, dodać bekon, smażyć ok. 2 min.; dodać posiekaną w kostkę marchewkę, cebulę i czosnek, dusić na małym ogniu, aż jarzyny nieco zmiękną. Liść laurowy, tymianek i gałązkę natki pietruszki owinąć w gazę i zawiązać kuchenną nitką, robią tzw. bouquet garni. Dodać kaszę do garnka, wlać bulion, dodać bouquet garni, zagotować i trzymać na małym ogniu ok. 45 min., aż kasza zmięknie.

Zdjąć garnek z ognia, wyjąć gazę z bouquet garni, zmiksować zupę tak, by pozostawić nieco grudek ze składników, podgrzać, dodać cały ocet i większość whiskey oraz śmietanki, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, nalewać, doprawiając każdą porcję odrobiną whiskey i śmietanki.

Zupy

Irlandzki krem z pęczaku z whiskey

Irlandia