Klasyczna pozycja dawnej kuchni irlandzkiej, potrawę podano gościom pierwszej klasy na Titanicu podczas pierwszego i zarazem ostatniego rejsu. Oczywiście nic się nie stanie, gdy irlandzką whiskey zastąpimy whisky szkocką, kanadyjską lub burbonem.
W garnku rozgrzać olej, dodać bekon, smażyć ok. 2 min.; dodać posiekaną w kostkę marchewkę, cebulę i czosnek, dusić na małym ogniu, aż jarzyny nieco zmiękną. Liść laurowy, tymianek i gałązkę natki pietruszki owinąć w gazę i zawiązać kuchenną nitką, robią tzw. bouquet garni. Dodać kaszę do garnka, wlać bulion, dodać bouquet garni, zagotować i trzymać na małym ogniu ok. 45 min., aż kasza zmięknie.
Zdjąć garnek z ognia, wyjąć gazę z bouquet garni, zmiksować zupę tak, by pozostawić nieco grudek ze składników, podgrzać, dodać cały ocet i większość whiskey oraz śmietanki, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, nalewać, doprawiając każdą porcję odrobiną whiskey i śmietanki.