Skip to main content

Krem pomidorowy z bazylią

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 suszona papryczka peperoncino lub szczypta ostrej papryki w proszku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • szczypta cukru
  • sól
  • 1,5 l wywaru z drobiu
  • 1 duży pęczek świeżej bazylii
  • 200 ml słodkiej śmietanki kremówki
img

Przygotowanie

W rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy pokrojone w kawałki pomidory, podlewamy winem, dodajemy ostrą papryczkę, dusimy na niewielkim ogniu ok. 1 godz., w razie potrzeby podlewając nieco wodą. Uduszone pomidory przecieramy przez sito, łączymy z wywarem drobiowym, zagotowujemy, doprawiając do smaku solą i ewentualnie cukrem, dodajemy większość podartej dłońmi bazylii, nalewamy do talerzy lub miseczek, ozdabiając każda porcję kleksem z ubitej śmietanki i listkami bazylii.

Zupy

Krem pomidorowy z bazylią

Najnowsze odcinki