Skip to main content

Krem szpinakowy

Składniki:

  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 1,5 l wywaru jarzynowego lub drobiowego
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • sól
  • 100 ml śmietanki kremówki
img

Przygotowanie

Szpinak, czosnek i gałka muszkatołowa to idealnie do siebie pasująca trójca, sprawdzająca się również w tej łatwej do wykonania zupie-kremie.

Przygotowanie

W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy obrane z skórki ząbki czosnku, lekko rumienimy, dodajemy starannie umyty szpinak, chwilę dusimy mieszając, wlewamy wywar, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu 30 min. Miksujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, ubijamy na sztywno śmietankę, podając każdą porcję dekorujemy śmietanowym kleksem.

Najnowsze odcinki