Polenta to drobna kaszka lub mąka kukurydziana, w tym wypadku powiniśmy użyć kaszki instatnt. Pleśniowy ser gorgonzola występuje w dwóch postaciach, łagodno-słodkawej, zwanej dolce i pikantnej czyli picante, tu sprawdzi się częściej spotykana w sklepach gorgonzola dolce.
Przygotowanie
Posiekane szalotki dusimy na oliwie, wlewamy bulion jarzynowy, zagotowujemy, mieszając wsypujemy stopniowo kaszkę kukurydzianą, dodajemy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Wyjmujemy liść laurowy, wlewamy śmietankę, zagotowujemy, miksujemy na krem, dodając masło, ew. doprawiamy solą do smaku. Z opra odcinamy zielona część, nacinamy wzdłuż, dokładnie płuczemy, kroimy w cienkie plasterki, blanszujemy je, gotując przez dwie minuty w osolonej wodzie, przelewamy zupę do miseczek, na każdą porcję nakładając kawałki pora i pokrojoną w kosteczkę gorgonzolę.