Skip to main content

Krem z polenty z porem i gorgonzolą

Składniki:

  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1,5 l bulionu jarzynowego
  • 80 g drobnej kaszki kukurydzianej (instant)
  • 1 liść laurowy
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 1 por
  • 150 g gorgonzoli
img

Przygotowanie

Polenta to drobna kaszka lub mąka kukurydziana, w tym wypadku powiniśmy użyć kaszki instatnt. Pleśniowy ser gorgonzola występuje w dwóch postaciach, łagodno-słodkawej, zwanej dolce i pikantnej czyli picante, tu sprawdzi się częściej spotykana w sklepach gorgonzola dolce.

Przygotowanie

Posiekane szalotki dusimy na oliwie, wlewamy bulion jarzynowy, zagotowujemy, mieszając wsypujemy stopniowo kaszkę kukurydzianą, dodajemy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Wyjmujemy liść laurowy, wlewamy śmietankę, zagotowujemy, miksujemy na krem, dodając masło, ew. doprawiamy solą do smaku. Z opra odcinamy zielona część, nacinamy wzdłuż, dokładnie płuczemy, kroimy w cienkie plasterki, blanszujemy je, gotując przez dwie minuty w osolonej wodzie, przelewamy zupę do miseczek, na każdą porcję nakładając kawałki pora i pokrojoną w kosteczkę gorgonzolę.

Zupy

Krem z polenty z porem i gorgonzolą

Najnowsze odcinki