Skip to main content

Krem ziemniaczano-karczochowy aromatyzowany oliwą truflową

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 duży mączysty ziemniak
  • 1 serce karczocha (z braku świeżego marynowane, koniecznie z oliwy bądź oleju, nie z octu)
  • 1/2 gałązki selera naciowego
  • 1 nieduży por (tylko biała część)
  • 1 łyżeczka mąki
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 250 ml mleka
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • sól
  • świeżo mielony biały pieprz
  • kilka plasterków wędzonego ozorka lub półgęska
  • kilkanaście kropel oliwy aromatyzowanej truflami
img

Przygotowanie

 

W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekane serce karczocha, selera i pora, dusić ok. 5 min. Wsypać mąkę, chwilę dusić, wlać bulion, gotować ok. 40 min., zmiksować na gładki krem. Wlać mleko i śmietankę, zagotować, trzymać na małym ogniu ok. 10 min., doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję ozdabiać cieniutkimi paskami ozorka, doprawić kilkoma kroplami oliwy truflowej, podawać.

Zupy

Krem ziemniaczano-karczochowy aromatyzowany oliwą truflową

Najnowsze odcinki