Skip to main content

Kremowa zupa z dyni

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 mączyste ziemniaki (typ kulinarny C)
  • 1 kg świeżej dyni
  • 2 l bulionu jarzynowego
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 100 ml słodkiej śmietanki kremówki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Zupa będzie lepsza, jeśli w domu własnoręcznie przygotujemy do niej bazę: jarzynowy bulion. Wystarczy gotować na wolnym ogniu przez godzinę dwie porcje rosołowej włoszczyzny z listkiem laurowym, szczyptą tymianku, zielem angielskim, kilkunastoma ziarenkami czarnego pieprzu i szczyptą soli do smaku.

W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, szklimy. Dodajemy obraną ze skóry i pozbawioną pestek, pokrojoną w kostke dynię, obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki, zalewamy bulionem jarzynowym, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min. Miksujemy całość na gładki krem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wlewamy śmietankę, zagotowujemy, podajemy posypując każda porcję posiekanym szczypiorkiem.

Zupy

Kremowa zupa z dyni