Skip to main content

Letnia zupa z kalarepki

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 4 kalarepki
  • 1 cebula
  • 1,5 l bulionu jarzynowego
  • 2 pęczki koperku
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • sól
  • świeżo mielony biały pieprz
img

Przygotowanie

Jeśli chcemy, by zupa była treściwsza, możemy dodać do niej kluski kładzione albo lane ciasto, jeśli ma być lżejsza, możemy zrezygnować ze śmietany, jednak wówczas warto zakwasić ją nieco sokiem z cytryny, by przełamać naturalną słodycz kalarepki.

Rozgrzewamy w rondlu masło, dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę kalarepki, lekko je rumienimy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, dusimy całość do zeszklenia cebuli. Wlewamy bulion, zagotowujemy, trzymamy na wolnym ogniu ok. 15 min. Dodajemy posiekany koperek i śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy, podajemy.

Zupy

Letnia zupa z kalarepki