Skip to main content

Osttiroler gerstensuppe – tyrolski krupnik z pęcaku

Składniki:

  • 150 g kaszy pęcak
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 1/2 l wołowego bulionu
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 300 g ziemniaków
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • 100 ml śmietany
  • pęczek szczypiorku
img

Przygotowanie

W garnku zrumienić posiekany w kostkę boczek, dodać drobno posiekaną cebulę i namoczoną wcześniej kaszę. Zalać bulionem. Gotować aż kasza będzie miękka. Dodać pokrojoną w kostkę marchew i ziemniaki oraz posiekany w półplasterki por. Gotować do miękkości jarzyn, doprawić gałką muszkatołową i białym pieprzem, wymieszać ze  śmietaną i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Podawać  z kromką wiejskiego chleba.

Zupy

Osttiroler gerstensuppe – tyrolski krupnik z pęcaku