Skip to main content

Soljanka moskiewska

Składniki:

  • 200 g filetów z łososia
  • 200 g filetów z sandacza
  • 200 g filetów z jesiotra
  • 300 g zielonych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • kilka marynowanych prawdziwków
  • 3-4 kiszone ogórki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka masła
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka kwasu spod ogórków
  • 1 łyżka marynowanych kaparów
  • liść laurowy
  • pęczek koperku
  • 2 l wywaru rybnego
  • sól i pieprz
img

Przygotowanie

Drobno posiekać cebulę, w dużym garnku lekko zrumienić na łyżce masła. Wsypać mąkę, rozmieszać, chwilę smażyć nie rumieniąc, dokładnie mieszając, wlać wywar rybny i kwas spod ogórków, zagotować.

Dodać drobno posiekane grzyby, tak samo posiekane kapary i oliwki, liść laurowy, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.

W rondelku kilka minut dusić na pozostałym maśle obrane z skórki i drobno pokrojone ogórki oraz pastę pomidorową, połączyć z zupą, dodać kawałki ryb, trzymać na małym ogniu kilka minut.

Do głębokich talerzy kłaść po kawałku każdego gatunku ryby, po plasterku sparzonej wrzątkiem cytryny, wlewać zupę i całość posypać drobno posiekanym koperkiem.

Najnowsze odcinki