Skip to main content

Sopa de ajo (hiszpańska zupa czosnkowa)

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 6 kromek czerstwego pszennego chleba
  • 1-2 łyżeczki hiszpańskiej papryki w proszku
  • 1 3/4 l wody
  • sól
  • 4 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki
img

Przygotowanie

Niegdysiejsza zupa biednych ludzi, spotykana w wielu wariantach w całej Hiszpanii, odpowiednik śląskiej wodzionki, też na wodzie przygotowywanej. Wersje bogatsze każą używać paprykowanej kiełbasy chorizo, a wszystkie stosują hiszpańską paprykę w proszku czyli pimenton. Jest ona suszona metodą wędzenia, co nadaje jej i całej zupie niepowtarzalnego smaku.

Przygotowanie

W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojony w kostkę chleb, lekko rumienimy, wsypujemy paprykę, wlewamy gorącą wodę, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy kilkanaście minut, aż chleb prawie całkowicie rozpadnie się w wywarze, solimy do smaku. Przelewamy zupę do żaroodpornych miseczek, wbijamy na wierzch każdej porcji jajko, wkładamy do gorącego pieca, by białko się ścięło, podajemy, posypawszy każda porcję posiekaną natką pietruszki.

Zupy

Sopa de ajo (hiszpańska zupa czosnkowa)

Najnowsze odcinki