Skip to main content

Waterzooi (zupa rybna po belgijsku)

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 4 pory
  • 2 szalotki
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 4 szklanki rybnego wywaru (z kostki)
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • szczypta szafranu
  • 1 kg filetów ze świeżego dorsza lub halibuta
  • 1 ½ szklanki słodkiej śmietanki tortowej
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 żółtka
  • sól
  • biały pieprz
img

Przygotowanie

Pory, marchewkę i selera pokroić w cienkie paseczki, szalotkę w drobną kostkę. Podsmażyć je maśle, zalać wywarem rybnym, dodać szafran rozpuszczony w winie wraz z winem, tymianek i liść laurowy, gotować na małym ogniu ok. 30 min. Włożyć filety, gotować na malutkim ogniu ok. 10 min. Zupę zaprawić żółtkami wymieszanymi ze śmietanką, doprawić pieprzem i posypać posiekaną natką, podawać.

Ryby i owoce morzaZupy

Waterzooi (zupa rybna po belgijsku)

Najnowsze odcinki