Skip to main content

Zapiekana zupa cebulowa

(Francja)

Składniki:

  • 2 kg cebuli
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 l mocnego wołowego bulionu
  • 1 gałązka świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • 8 kromek z bagietki
  • 100 g startego sera gruyere lub cheddar
img

Przygotowanie

Klasyczny francuski przepis, danie niezwykle syte, bardzo rozgrzewające, posiadające właściwości regeneracyjne, wręcz stworzone do spożywania w trakcie karnawałowych szaleństw. Zupę można ugotować dzień wcześniej, a później jedynie zapiec w piekarniku.

W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę, często mieszając dusić ją na niewielkim ogniu tak długo, aż ściemnieje i skarmelizuje się, lecz nie przyrumieni. Wlać bulion, gotować na małym ogniu ok. 40 min., pod koniec doprawiając tymiankiem, gałką muszkatołową, pieprzem i ew. solą. Przelać zupę do miseczek, na każdej porcji kłaść kromki bagietki obłożone serem, zapiec w piekarniku, by ser się rozpuścił i lekko zrumienił, podawać.

Zupy

Zapiekana zupa cebulowa

(Francja)

Najnowsze odcinki