Skip to main content

Zupa pasterska

Węgry, odc. 156

Składniki:

  • 100 g słoniny z mangalicy
  • 200 g węgierskiej, paprykowanej kiełbasy z mangalicy
  • 1 łyżka smalcu z mangalicy
  • 1 szklanka klusek csipetke
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 3 ziemniaki
  • pęczek natki selera korzeniowego
  • 1 pomidor obrany ze skórki
  • 1 mała marchewka
  • 1/3 bulwy selera
  • 3 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej, węgierskiej pasty paprykowej (Piros Arany csípős)
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

 

Węgry, co wie już każde dziecko, papryką stoją. Dzięki temu czerwonemu złotu i kilku innym, naprawdę niezwykle prostych składnikom, uzyskać możemy zupę, która jest rodzajem madziarskiego eintopfu, przygotowywanego niegdyś przez czikosów – nizinnych, węgierskich pasterzy koni.

Słoninę z mangalicy (dość mięsny kawałek) pokroić w kosteczkę, po wytopieniu się tłuszczu dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki, zdjąć naczynie z ognia, dodać 3 łyżki papryki mielonej, zamieszać i wstawić na ogień. Dodać obranego ze skórki i pokrojonego pomidora, smażyć trzy minuty ciągle mieszając, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i seler. Dolać 1,2 l wody, dodać węgierską pastę z papryki. W międzyczasie na patelni rozgrzać łyżkę smalcu z mangalicy, przesmażyć na nim kluseczki csipetke aż do zarumienienia, dodać je do zupy. Gotować pod przykryciem aż do ugotowania warzyw i kluseczek. Doprawić solą i pieprzem, podawać z plasterkami ostrej papryki.

Przepisy z YouTubeZupy

Zupa pasterska

Węgry, odc. 156

ma