W końcu lat 90., gdy odwiedzałem Szczecin, Andrzej Szylar, zasłużony tutejszy szef kuchni, podał zupę pomidorową z łososiem. Zachwyciłem się tym daniem, moi przyjaciele również – i właśnie teraz postaram się owo danie dla państwa odtworzyć.
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, wlać passatę i koncentrat pomidorowy, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić kilka minut, wlać bulion. Od mięsa odkroić skórę i włożyć ją do gotującej się zupy, od koperku odciąć jego łodygi i dodać do zupy. Gotować 10 minut pod przykryciem. W międzyczasie pokroić łososia w niewielkie kawałki, które będzie można nabierać łyżką. Z zupy wyjąć skórę i łodygi koperku. Wsypać makaron orzo i gotować, aż będzie miękki (ok. 8-10 minut). Pod koniec gotowania makaronu wlać do środka śmietankę, dodać garść posiekanego koperku. Zagotować, na samym końcu dodać pokrojonego w kostkę łososia. Doprawić pieprzem do smaku, wyłączyć ogień pod garnkiem i poczekać minutę, aż łosoś złapie temperaturę. Podawać posypane odrobiną koperku.