Skip to main content

Północnowłoska zupa rybna z knelkami parmezanowymi

Składniki:

  • Zupa:
  • 1 kg tłustej ryby (karp, amur, tołpyga, sum)
  • spora porcja włoszczyzny (bez kapusty)
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 1 ostra papryczka (lub pół łyż. cayenne)
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • Knedelki:
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki grysiku
  • 120 g tartego parmezanu
  • koperek
img

Przygotowanie

Północne Włochy, a zwłaszcza region Friuli słynie z doskonałych potraw przyrządzanych z ryb słodkowodnych. Niniejszy przepis można zmodyfikować, nie dodając pod koniec do zupy dzwonków ryby, a jedynie knelki, małe okrągłe kluseczki o formie knedelków. To doskonała propozycja dla tych wszystkich, którzy sami oprawiają karpie na wigilijny stół, a nie mają pomysłu, co zrobić z głowami, płetwami i kręgosłupem.

Zupa:

Rybę oczyścić, odciąć głowę, ogon i płetwy, wrzucić do garnka, dodać włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie, zalać 2 litrami wody. Gotować pół godziny.

Pozostałe mięso pokroić w dzwonka. Papryki upiec, obrać ze skórki i oczyścić z pestek, pokroić w grube paski.

Wywar odcedzić, doprawić solą, pieprzem, dodać ostrą paprykę. Dołożyć mięso z ryby i gotować przez 15 min. na małym ogniu, aż ryba będzie miękka.

Knelki: 

Bułkę namoczyć w wodzie. Masło roztopić na patelni i odstawić do wystudzenia. Ubić jajka razem z żółtkami, wsypać grysik, parmezan, dodać odciśniętą bułkę i masło. Odstawić na pół godziny, żeby kaszka nasiąkła.

Potem to wszystko zmiksować i dodać siekanego koperku. Formować nieduże kulki i wrzucać do gotującej się zupy. Kiedy kulki napęcznieją (trwa to 7-10 minut, w zależności od wielkości kulek) zupa jest gotowa.

Ryby i owoce morzaZupy

Północnowłoska zupa rybna z knelkami parmezanowymi

Najnowsze odcinki