Tradycyjna zupa pomidorowa to danie sezonowe, robione ze świeżych pomidorów, najpierw duszonych a potem przecieranych starannie przez sito. Leniwi mogą najpierw sparzyć pomidory wrzątkiem i obrać ze skóry, następnie je zmiksować w garnku. Dodatek plastrów wędzonego łososia, tabasco i odrobiny ubitej, niesłodzonej śmietanki doskonale podkręci jej smak.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone w kawałki pomidory, dusimy ok. 35 min., w razie potrzeby podlewając odrobiną bulionu. Przecieramy pulpę pomidorową do rondla przez bardzo drobne sito, by pozostały na nim skórki i pestki, wlewamy bulion, zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i tabasco, dodajemy drobno posiekany koperek i pokrojonego w paski łososia, nakładamy na talerze, każdą porcję dekorując kleksem z ubitej śmietanki tortowej.