Skip to main content

Zupa z pomidorów malinowych z wędzonym łososiem

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów malinowych
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 l bulionu z kurczaka
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 pęczek koperku
  • kilkanaście kropel sosu tabasco
  • 100 ml śmietanki tortowej
  • szczypta cukru
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Tradycyjna zupa pomidorowa to danie sezonowe, robione ze świeżych pomidorów, najpierw duszonych a potem przecieranych starannie przez sito. Leniwi mogą najpierw sparzyć pomidory wrzątkiem i obrać ze skóry, następnie je zmiksować w garnku. Dodatek plastrów wędzonego łososia, tabasco i odrobiny ubitej, niesłodzonej śmietanki doskonale podkręci jej smak.

 

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone w kawałki pomidory, dusimy ok. 35 min., w razie potrzeby podlewając odrobiną bulionu. Przecieramy pulpę pomidorową do rondla przez bardzo drobne sito, by pozostały na nim skórki i pestki, wlewamy bulion, zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i tabasco, dodajemy drobno posiekany koperek i pokrojonego w paski łososia, nakładamy na talerze, każdą porcję dekorując kleksem z ubitej śmietanki tortowej.

Ryby i owoce morzaZupy

Zupa z pomidorów malinowych z wędzonym łososiem

Najnowsze odcinki