Skip to main content

Zuppa di cavolo – toskańska zupa z włoskiej kapusty i fasoli

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej fasoli
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka selera naciowego wraz z natką
  • 1 duży, mączysty ziemniak
  • 1 marchewka
  • 2 dojrzałe pomidory (z puszki)
  • 1/2 główki włoskiej kapusty
  • 1 gałązka tymianku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • grzanki z ciabatty do każdej porcji
  • oliwa z pierwszego tłoczenia do polania każdej porcji
img

Przygotowanie

Fasolę płuczemy, moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy. W rondlu rozgrzewamy  oliwę, dodajemy posiekane cebulę i czosnek oraz pokrojone w kawałki marchewkę oraz selera, dusimy kilka minut, dodajemy posiekane pomidory i listki tymianku i pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka. Mieszamy, zmniejszamy ogień, dodajemy posiekaną kapustę, odcedzoną fasolę, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 2 godz., dodając pod koniec sól i pieprz do smaku. Do każdej miseczki wkładamy grzankę z ciabatty, wlewamy porcję zupy, polewamy dodatkowo oliwą.

Zupy

Zuppa di cavolo – toskańska zupa z włoskiej kapusty i fasoli

Najnowsze odcinki