Skip to main content

Linseneintopfe – eintopf z soczewicy i ziemniaków

Niemcy, odc. 151

Składniki:

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 200 g surowego, wędzonego boczku
  • 200 ml białego, wytrawnego wina
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 1 metka łososiowa
  • 2 szalotki
  • 1 por
  • 5 ziemniaków typu kulinarnego A
  • 1 marchewka
  • 1/3 bulwy selera1
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego z dodatkiem jarzyn
  • masło do smażenia
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Nadrenia-Palatynat słynie zwłaszcza z dwóch rodzajów upraw: ziemniaków oraz winorośli. Mariaż tych dwóch składników pozwala uzyskać lokalne danie – eintopf z soczewicy i ziemniaków. Co ważne, nie jest to zupa, więc należy podlewać tę potrawę płynami dość ostrożnie.

 

W garnku rozgrzać odrobinę masła, dodać boczek pokrojony w drobną kostkę oraz posiekane szalotki i por. Smażyć do zeszklenia pora i cebulki, następnie wlać białe wino. Zagotować, dodać opłukaną wcześniej soczewicę,  podlać bulionem. Gotować 15-20 minut, aż soczewica wchłonie prawie cały płyn. W razie potrzeby dolewać wody. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i seler, gotować pod przykryciem 20-30 minut aż do wchłonięcia wody i zmięknięcia soczewicy i warzyw. Na wierzch położyć kilka plastrów wyjętej z lodówki metki, zaczekać 2-3 minuty aż ta nabierze temperatury. Eintopf podawać z plastrami metki i ze szczypiorkiem.

Potrawy z ryżu i makaronuPrzepisy z YouTube

Linseneintopfe – eintopf z soczewicy i ziemniaków

Niemcy, odc. 151

ma