Skip to main content

Makaron z mulami

Chorwacja, odc. 192

Składniki:

  • 2 kilogramy muli
  • 1 opakowanie linguine (albo makaron spaghetti)
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 duże pomidory
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 mała łyżeczka suszonego peperoncino
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 kieliszek białego wina
  • oliwa
img

Przygotowanie

Makaron z mulami to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie,
opiera się na dobrych i świeżych składnikach.

Oczyścić mule. Zagotować mocno posoloną wodę na makaron. Wsadzić
do gorącego garnka mule i gotować pod przykryciem przez 5 – 6 minut. Gdy
większość muli się otworzy, odstawić.
Na głębokiej patelni rozprowadzić sporą ilości oliwy i rozgrzać ją na
średniej mocy. Wrzucić makaron do wcześniej zagotowanej wody. Obrać i
drobno pokroić ząbki czosnku. Obrać ze skórki, wypestkować i drobno
pokroić pomidory. Posiekać natkę pietruszki. Na patelnię wrzucić
pokrojony czosnek, po 2 minutach dodać pomidory razem z natką
pietruszki i odrobiną peperoncino, następnie dodać koncentrat
pomidorowy i białe wino. Zamieszać. Po 3 minutach podlać całość
szklanką wody spod makaronu. Dodać wcześniej przygotowane mule na
patelnię i przykryć ją. Makaron odcedzić, przełożyć do miski i podlać łyżką
oliwy, a następnie dodać zawartość patelni do środka i zamieszać.
Podawać.

Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: odc.192 „Gdzie zakwita
solny kwiat”