Skip to main content

Gravlax

Boże Narodzenie

Składniki:

  • 1kg filetu z łososia ze skórą
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 100ml wody
  • 1 łyżka brandy lub koniaku
  • 1 pęczek łodyżek koperku
  • 1 łyżka zgniecionego lub grubo zmielonego białego pieprzu
  • Sos:
  • 2 łyżki słodkiej musztardy typu niemieckiego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kilkanaście kropel sosu Worcestershire
  • ½ łyżeczki zmielonego białego pieprzu
  • 1 łyżka wody
  • 400ml oleju rzepakowego
  • 1 pęczek koperku
img

Przygotowanie

Wymieszać w misce wszystkie składniki do sosu, wyjąwszy olej i koperek,
mieszać, aż do rozpuszczenia się cukru. Stopniowo wlewać olej
rzepakowy, cały czas mieszając, by wszystko się połączyło. Dodać
posiekany koperek, wymieszać, jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozcieńczyć
odrobiną wody. Odstawić.
Z ryby usunąć pęsetą ewentualne pozostałe ości. W szklanym lub
plastikowym naczyniu rozpuścić cukier i sól w wodzie oraz brandy, dodać
łodyżki koperku i biały pieprz, włożyć rybę, obtoczyć w marynacie,
zamknąć naczynie i przełożyć na minimum 2-3 dni do lodówki, raz na dobę
przekładając rybę na drugą stronę. Podawać z sosem do gravlax.

Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: Przepisy na Boże Narodzenie 2020
część 1