Skip to main content

Kutia

Boże Narodzenie

Składniki:

  • 400g maku
  • 100ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 200g łuskanej pszenicy
  • szczypta soli
  • garść rodzynek
  • garść włoskich orzechów
  • 4- 5 łyżek miodu gryczanego
img

Przygotowanie

Mak gotować w mleku z wodą z dodatkiem naciętej wzdłuż laski
wanilii, gdy będzie miękki (ziarna w palcach muszą dać się
rozetrzeć) odcedzić, zemleć dwukrotnie. Pszenicę ugotować do
miękkości w lekko osolonej wodzie (można ją wcześniej
namoczyć, wówczas szybciej się gotuje). Odcedzić, przelać wodę
na sicie, by spłukać krochmal. Przełożyć pszenicę i mak do miski,
dodać rodzynki, posiekane orzechy i miód do smaku, dobrze
wymieszać, schłodzić, by całość się przegryzła.

Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: Przepisy na Boże
Narodzenie 2020 część 2