Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić
oliwą, lekko posolić, wymieszać, wstawić do gorącego piekarnika i rozpiec.
Rozpieczoną zmiksować razem z miękkim masłem, solą, cukrem oraz
zblanszowanymi, obranymi ze skórki i zmielonymi wcześniej (lub
zmiksowanymi) migdałami. Do masy dodać drobno posiekaną
kandyzowaną skórkę cytrynową lub pomarańczową, rodzynki, wcześniej
namoczone w grappie oraz startą skórkę cytrynową. Wymieszać.
Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać, dodać lekko ubite żółtka
oraz wcześniej ubitą pianę z białek, dokładnie wymieszać. Całość
przełożyć do okrągłej tortownicy, wysmarowanej wcześniej oliwą (średnica
około 20 cm), włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około
godzinę. Ostudzić, wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem, podawać
każdy kawałek z gałką lodów waniliowych oprószonych morską solą i
skropionych oliwą extra vergine.
Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: Przepisy na Boże
Narodzenie 2021 część 3