Skip to main content

Sernik z sosem wiśniowym

Boże Narodzenie

Składniki:

  • Sernik:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 300g cukru pudru
  • 1,5 łyżki gładko zgniecionych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 8 żółtek
  • 1 laska wanilii lub kilka kropel esencji waniliowej
  • 1 niepryskana i niewoskowana cytryna
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • Mus wiśniowy:
  • 500g mrożonych wiśni
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • garść rodzynek
  • masło do wysmarowania formy
  • mąka do wysypania formy
img

Przygotowanie

Zamrożone wiśnie przełożyć do rondla, dolać około 100ml wody, dodać
cukier, goździki i cynamon, gotować pod przykryciem około 30 minut.
Zmiksować na gładki mus.
W misce dokładnie wymieszać ser, cukier puder, ziemniaki, mąkę i żółtka.
Ubić białka na sztywna pianę, nieco je soląc przed ubiciem. Delikatnie
wszystko wymieszać, dodając startą skórkę z cytryny, wanilię i bakalie.
Przełożyć masę do formy dokładnie wysmarowanej masłem, piec w
piekarniku nagrzanym do 180℃ przez około 50-60 min. Wyjąć z formy i
kroić po ostygnięciu. Podawać z musem wiśniowym.

Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: Przepisy
na Boże Narodzenie 2020 część 2