Skip to main content

Torta di zucca (włoski tort dyniowy)

Boże Narodzenie

Składniki:

  • 600g dyni (hokkaido)
  • 2-3 łyżki oliwy extra vergine (plus oliwa do wysmarowania formy)
  • 150g masła
  • szczypta soli
  • 150g cukru
  • 50g migdałów
  • 50g kandyzowanej skórki z cytryny lub pomarańczy
  • 50g rodzynek
  • 1 kieliszek grappy
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 75g pszennej mąki
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • cukier puder do posypania
img

Przygotowanie

Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić
oliwą, lekko posolić, wymieszać, wstawić do gorącego piekarnika i rozpiec.
Rozpieczoną zmiksować razem z miękkim masłem, solą, cukrem oraz
zblanszowanymi, obranymi ze skórki i zmielonymi wcześniej (lub
zmiksowanymi) migdałami. Do masy dodać drobno posiekaną
kandyzowaną skórkę cytrynową lub pomarańczową, rodzynki, wcześniej
namoczone w grappie oraz startą skórkę cytrynową. Wymieszać.
Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać, dodać lekko ubite żółtka
oraz wcześniej ubitą pianę z białek, dokładnie wymieszać. Całość
przełożyć do okrągłej tortownicy, wysmarowanej wcześniej oliwą (średnica
około 20 cm), włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około
godzinę. Ostudzić, wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem, podawać
każdy kawałek z gałką lodów waniliowych oprószonych morską solą i
skropionych oliwą extra vergine.

Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: Przepisy na Boże
Narodzenie 2021 część 3

Boże NarodzenieDeseryPrzepisy świąteczne

Torta di zucca (włoski tort dyniowy)

Boże Narodzenie