Skip to main content

Schab z jelenia w śmietanie

Składniki:

  • 800 g schabu z jelenia
  • 100 g wędzonej słoniny
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka musztardy typu Dijon
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Mięso naszpikować pokrojoną w cienie słupki słoniną, natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do brytfanki wysmarowanej smalcem włożyć pokrojone w kostkę jarzyny, liść laurowy, ziele angielskie oraz mięso, przykryć, włożyć do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez godzinę. Brytfankę wyjąć z pieca, wyjąć mięso z brytfanki i odłożyć, wyjąć ziele angielskie i liść laurowy, postawić naczynie na ogniu, oprószyć jarzyny mąką, całość lekko zrumienić, włożyć schab z jelenia, całość podlać nieco wodą, przykryć, wstawić do piekarnika, dusić, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć je, jarzyny zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodać do sosu musztardę, ocet i śmietanę, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, włożyć pokrojone w plastry mięso, chwilę podgrzać, podawać z makaronem typu wstążki lub knedlami bułczanymi.

Mięsa

Schab z jelenia w śmietanie

Najnowsze odcinki