Mięso naszpikować pokrojoną w cienie słupki słoniną, natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do brytfanki wysmarowanej smalcem włożyć pokrojone w kostkę jarzyny, liść laurowy, ziele angielskie oraz mięso, przykryć, włożyć do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez godzinę. Brytfankę wyjąć z pieca, wyjąć mięso z brytfanki i odłożyć, wyjąć ziele angielskie i liść laurowy, postawić naczynie na ogniu, oprószyć jarzyny mąką, całość lekko zrumienić, włożyć schab z jelenia, całość podlać nieco wodą, przykryć, wstawić do piekarnika, dusić, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć je, jarzyny zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodać do sosu musztardę, ocet i śmietanę, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, włożyć pokrojone w plastry mięso, chwilę podgrzać, podawać z makaronem typu wstążki lub knedlami bułczanymi.