Proste, szybkie i smaczne danie z kilku składników.
Posiekać natkę pietruszki i ząbki czosnku. Następnie do dużego gara wlać
150 ml oliwy. Do garnka dodać posiekane składniki i ½ łyżeczki
peperoncini. Wstawić gar na średni ogień i podgrzewać zawartość przez 5
minut. Wyłączyć palnik pod garnkiem. Zagotować gar osolonej wody na
makaron. Dolać czerwone wino i passatę do garnka ze składnikami, a
następnie pokrojonego w kosteczkę tuńczyka. Pomidorki koktajlowe
pokroić w ósemkę jeśli są większe, w połówki jeśli są mniejsze. Do garnka
dodać oregano, pomidorki koktajlowe, łyżeczkę soli i pieprzu. Do
zagotowanej osolonej wody wrzucić makaron. Makaron al dente odcedzić,
zostawić około kubka wody w garnku. Zawartość garnka ze składnikami
przelać do garnka z makaronem.
Podawać ze startym serem pecorino (około 2 łyżki na porcję).
Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: odc.187 „Gdzie Tyfon pluje
ogniem”