Skip to main content

Krokiety ziemniaczano-orzechowe podawane na kapuście

Boże Narodzenie

Składniki:

  • Kapusta:
  • 1kg kiszonej kapusty
  • garść suszonych prawdziwków lub podgrzybków
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżka mąki
  • sól
  • Krokiety ziemniaczano-orzechowe:
  • 500g mączystych ziemniaków (typ kulinarny C)
  • 150g włoskich orzechów
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • garść koperku
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • jajko do panierowania
  • masło klarowane lub olej do smażenia
img

Przygotowanie

Kapustę włożyć do garnka, podlać nieco wodą, dodać kminek, liście
laurowe, ziele angielskie, posolić i dusić. Grzyby zalać wodą, zagotować i
trzymać na ogniu kilkanaście godzin, aż zmiękną. Grzyby wyjąć łyżką
cedzakową, wywar spod nich dolać do kapusty, przecedziwszy go
wcześniej przez gazę lub drobne sitko, by odcedzić piasek. Na patelni
rozgrzać masło, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić, dodać mąkę,
zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem spod kapusty, wlać do
garnka z kapustą i gotować, aż kapusta zmięknie. Dodając ugotowane
grzyby.
Ugotować ziemniaki, dokładnie zgnieść, przełożyć do miski, dodać
zmielone lub zmiksowane orzechy włoskie, bułkę tartą, jajko, drobno
posiekany koperek i pietruszkę, posolić i popieprzyć, wyrobić masę dłońmi,
forować niewielkie krokiety. Panierować je w rozkłóconym jajku i bułce
tartej, smażyć na rumiano. Podawać razem z kapustą z grzybami.

Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: Przepisy na Boże
Narodzenie 2020 część 3

Boże NarodzeniePrzepisy świąteczne

Krokiety ziemniaczano-orzechowe podawane na kapuście

Boże Narodzenie