Skip to main content

Parmigiana, zapiekanka bakłażanowa w sosie pomidorowym

Chorwacja, odc. 191

Składniki:

  • 5 bakłażanów
  • oliwa do smażenia (ewentualnie olej)
  • 2 łyżeczki oregano
  • 150g sera twardego (np. parmezan, grana padano, pecorino)
  • 3 kulki sera mozzarella
  • Passata:
  • 3 liście laurowe
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 7 pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
img

Przygotowanie

W Polsce bakłażany są dalej niedoceniane, nie mamy w repertuarze naszej kuchni
mnóstwa dań z bakłażanami, a szkoda! To jest kolejne danie z kilku składników, właśnie
na tym polega włoska la cucina povera.

Na dno wysokiego garnka wlać 2 łyżki oliwy, dodać gałązkę rozmarynu, liście laurowe i
pomidory pokrojone w ćwiartki. Dodać 2 łyżeczki soli do garnka. Całość gotować na
wolnym ogniu przez około godzinę.
Odciąć końcówki z obu stron bakłażana. Trzymając pionowo bakłażana odkroić
kawałek ze skórką z jednej strony, następnie symetrycznie nakroić bakłażana z drugiej
strony. Pokroić resztę bakłażana w centymetrowe plasterki. Tak samo pokroić
pozostałe bakłażany. Pokrojone plastry obficie posypać solą, odczekać 30- 40 minut.
Rozgrzać patelnię, a najlepiej płytę grillową do 200℃. Przy smażeniu na patelni trzeba
nalać więcej oliwy do smażenia. Odcisnąć ręcznikiem papierowym wszystkie plastry
bakłażana i odłożyć na suchy półmisek. Jeśli smażymy na płycie grillowej wystarczy
odciśnięte plastry bakłażana posmarować pędzelkiem z oliwą, tak żeby plastry nie były
suche. Smażyć bakłażany do koloru rumianego, każdy zdejmowany plaster powinien
być miękki.
Następnie należy przetrzeć przez sito zawartość garnka, w którym robiła się passata.
Uprzednio wyjąć z garnka gałązkę rozmarynu i liście laurowe. Jeśli pomidory były
niesłodkie, należy do przetartej passaty dodać szczyptę cukru.
Na spodzie naczynia do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę bakłażanów. Dwie
chochelki przygotowanej passaty rozprowadzić po ułożonych bakłażanach, nie można
bakłażanów zalać sosem pomidorowym. Posypać zapiekankę oregano, porwać kulkę
mozzarelli i rozłożyć ją na wszystkim. Powtarzać po kolei te czynności, aż skończą się
bakłażany. Na górną warstwę zetrzeć twardy ser. Wsadzić zapiekankę na 30 minut do
pieca rozgrzanego do 180℃ na ustawieniu góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika podawać.

Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: odc.191 „Pandą przez półwysep”

Przepisy z YouTube

Parmigiana, zapiekanka bakłażanowa w sosie pomidorowym

Chorwacja, odc. 191