Smažený sýr, czyli smażony ser to tradycyjne danie kuchni czeskiej.
Ser z chrupiącą panierką na zewnątrz i roztopionym, miękkim wnętrzem.
Do smażonego sera podaje się obowiązkowo tatarską omackę, czyli
tatarski sos.
Pokroić w kostkę marynowane pieczarki, ogórka konserwowego, szalotkę i
kapary. Dodać do miski, w której trzeba wymieszać składniki z musztardą,
majonezem i odrobiną sosu Worcester. Tatarski sos gotowy.
Ser przeciąć wzdłuż na dwie części, mięsożercy na tym etapie mogą dodać
wykrojoną w kształt sera szynkę. Szynkę doklejać od strony cięcia na serze.
Następnie wyrobić ciasto. Dodać do miski jajko, mąkę i rozrzedzać piwem.
Dodać sól do smaku. Ciasto ma być luźne, trochę rzadsze niż na naleśniki.
Rozgrzać w międzyczasie patelnię ze sporą ilością oleju. Panierować
krążek sera w odpowiedniej kolejności: mąka, ciasto, bułka tarta.
Roztopiony ser nie może wypłynąć z panierki, dlatego należy dodać kolejną
warstwę z ciasta i przykryć ją dokładnie bułką tartą. Panierowane krążki
smażyć do zarumienienia z dwóch stron. Smażony ser podawać z tatarską
omacką.
Przepis pochodzi z odcinka kanale YouTube: odc.200 „Husyci, Hrabal i
Hermelin”