Skip to main content

Smažený sýr hermelin z tararską omacką

Czechy, odc. 200

Składniki:

  • ser hermelin (lub inny ser typu camembert)
  • praska szynka (dla mięsożerców)
  • bułka tarta (do panierowania)
  • Ciasto do panierowania:
  • 1 szklanka mąki typu 450
  • 1 jajko
  • 1 szklanka piwa jasnego
  • sól do smakusól do smaku
  • Tatarska omacka:
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżeczki marynowanych posiekanych pieczarek
  • 2 łyżeczki posiekanych kaparów
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 mała szalotka lub 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
img

Przygotowanie

Smažený sýr, czyli smażony ser to tradycyjne danie kuchni czeskiej.
Ser z chrupiącą panierką na zewnątrz i roztopionym, miękkim wnętrzem.
Do smażonego sera podaje się obowiązkowo tatarską omackę, czyli
tatarski sos.

Pokroić w kostkę marynowane pieczarki, ogórka konserwowego, szalotkę i
kapary. Dodać do miski, w której trzeba wymieszać składniki z musztardą,
majonezem i odrobiną sosu Worcester. Tatarski sos gotowy.
Ser przeciąć wzdłuż na dwie części, mięsożercy na tym etapie mogą dodać
wykrojoną w kształt sera szynkę. Szynkę doklejać od strony cięcia na serze.
Następnie wyrobić ciasto. Dodać do miski jajko, mąkę i rozrzedzać piwem.
Dodać sól do smaku. Ciasto ma być luźne, trochę rzadsze niż na naleśniki.
Rozgrzać w międzyczasie patelnię ze sporą ilością oleju. Panierować
krążek sera w odpowiedniej kolejności: mąka, ciasto, bułka tarta.
Roztopiony ser nie może wypłynąć z panierki, dlatego należy dodać kolejną
warstwę z ciasta i przykryć ją dokładnie bułką tartą. Panierowane krążki
smażyć do zarumienienia z dwóch stron. Smażony ser podawać z tatarską
omacką.

Przepis pochodzi z odcinka kanale YouTube: odc.200 „Husyci, Hrabal i
Hermelin”

Przepisy z YouTube

Smažený sýr hermelin z tararską omacką

Czechy, odc. 200