Całe Bałkany kochają bakłażany. Szybkie i proste danie z chrupiącym z zewnątrz i
miękkim w środku bakłażanem.
Zetrzeć na tarce ogórki, a następnie je posolić i odstawić na 5 minut. Nastawić duży
osolony gar wody, doprowadzić do wrzenia.
Odcisnąć ogórki i wsadzić do miski z jogurtem. Zgnieciony w moździerzu z solą lub
starty na tarce czosnek także dodać do miski. Dodać posiekaną miętę do reszty
składników. Wymieszać. Sos musi mieć rzadszą konsystencję, więc do całości należy
dodać kilka kostek lodu. Cacik gotowy.
Obrane bakłażany z zostawionymi ogonkami trzeba odpowiednio naciąć. Zrobić trzy
nacięcia koło siebie od spodu bakłażana aż do ogonka, następnie obrócić bakłażana o
90 stopni i naciąć w ten sam sposób. Bakłażany trzymane za ogonek mają przypominać
mop. Bakłażany gotować 10 minut w osolonym wrzątku.
Rozgrzać na patelni dużo oleju. Rozbełtać jaja do panierowania. Do bułki tartej dodać
łyżeczkę wędzonej papryki. Wcześniej wysuszone ręcznikiem papierowym bakłażany
umoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Nadmiar bułki tartej strzepnąć i smażyć na
rumiano z obu stron. Bakłażany podawać razem z tureckim cacikiem.
Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: odc.195 „Bośniackie sery i dusery”