Skip to main content

Smażony karp marynowany w piwie

Boże Narodzenie

Składniki:

  • 4 dzwonka karpia
  • 500ml jasnego piwa
  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego
  • 2 jajka
  • mąka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • masło klarowane do smażenia
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Dzwonka karpia zalać piwem, dodać lekko nagniecione ziele
angielskie, marynować przez kilka godzin. Panierować w osolonej
i popieprzonej mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano na
maśle klarowanym.
Grzyby moczyć przez minimum kilka godzin w mleku, dolać wody,
zagotować i trzymać na małym ogniu, aż grzyby zmiękną.
Opanierować, usmażyć na maśle klarowanym na rumiano,
podawać na ciepło.

Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: Przepisy na Boże
Narodzenie 2021 część 2