Skip to main content

Smażony karp po norymbersku

Składniki:

  • 1 karp
  • 1 butelka jasnego piwa
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • Sos chrzanowo-jabłkowy
  • ½ szklanki śmietanki tortowej
  • 1 starte winne jabłko (szara reneta)
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • sól
img

Przygotowanie

Zwyczaj jedzenia karpia w wigilię jest poza Polską kultywowany w paru innych miejscach naszego kontynentu, na przykład w Austrii czy też Bawarii, skąd niniejszy przepis pochodzi. Marynowanie dzwonków ryby w piwie nadaje jej dodatkowego, przyjemnego aromatu, a sos chrzanowo-jabłkowy to doskonały dodatek i do smażonego karpia panierowanego, preferowanego nad Wisłą.

Przygotowanie

Sprawioną i oczyszczoną rybę podzielić na dzwonka, zalać piwem i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz.

Wyjąć rybę z marynaty, osuszyć, posolić, oprószyć papryką i świeżo zmielonym pieprzem, opanierować w mące, smażyć na złoto w sklarowanym maśle, przełożyć na półmisek, polać roztopionym świeżym masłem, podawać z sosem chrzanowym.

Sos chrzanowy: ubić śmietankę, połączyć delikatnie ze startym jabłkiem i chrzanem, doprawiając nieco solą.

Ryby i owoce morza

Smażony karp po norymbersku

Najnowsze odcinki