Zwyczaj jedzenia karpia w wigilię jest poza Polską kultywowany w paru innych miejscach naszego kontynentu, na przykład w Austrii czy też Bawarii, skąd niniejszy przepis pochodzi. Marynowanie dzwonków ryby w piwie nadaje jej dodatkowego, przyjemnego aromatu, a sos chrzanowo-jabłkowy to doskonały dodatek i do smażonego karpia panierowanego, preferowanego nad Wisłą.
Przygotowanie
Sprawioną i oczyszczoną rybę podzielić na dzwonka, zalać piwem i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz.
Wyjąć rybę z marynaty, osuszyć, posolić, oprószyć papryką i świeżo zmielonym pieprzem, opanierować w mące, smażyć na złoto w sklarowanym maśle, przełożyć na półmisek, polać roztopionym świeżym masłem, podawać z sosem chrzanowym.
Sos chrzanowy: ubić śmietankę, połączyć delikatnie ze startym jabłkiem i chrzanem, doprawiając nieco solą.