Wymieszać w misce wszystkie składniki do sosu, wyjąwszy olej i koperek,
mieszać, aż do rozpuszczenia się cukru. Stopniowo wlewać olej
rzepakowy, cały czas mieszając, by wszystko się połączyło. Dodać
posiekany koperek, wymieszać, jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozcieńczyć
odrobiną wody. Odstawić.
Z ryby usunąć pęsetą ewentualne pozostałe ości. W szklanym lub
plastikowym naczyniu rozpuścić cukier i sól w wodzie oraz brandy, dodać
łodyżki koperku i biały pieprz, włożyć rybę, obtoczyć w marynacie,
zamknąć naczynie i przełożyć na minimum 2-3 dni do lodówki, raz na dobę
przekładając rybę na drugą stronę. Podawać z sosem do gravlax.
Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: Przepisy na Boże Narodzenie 2020
część 1