Skip to main content

Barszcz wigilijny z pierożkami z farszem grzybowo-kapuścianym

Boże Narodzenie

Składniki:

  • Barszcz (proporcje na 4 l litrowy słój):
  • 4kg buraków z ekologicznej uprawy
  • 2 główki czosnku
  • kilkanaście ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
  • letnia, osolona przegotowana woda
  • Wywar jarzynowy:
  • 1 duży pęczek włoszczyzny jak do rosołu (bez kapusty)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilkanaście ziarenek pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • 2l wody
  • Wywar grzybowy:
  • 100g suszonych prawdziwków (ewentualnie podgrzybków)
  • sól
  • około 500ml wody
  • Ciasto:
  • 200g pszennej mąki
  • 120g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • sól
  • Farsz:
  • 100g suszonych, ugotowanych prawdziwków (ewentualnie podgrzybków)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kiszonej kapusty
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Buraki obrać, pokroić w plastry, przełożyć do słoja, przekładając obranymi
z łupek i przekrojonymi na pół ząbkami czosnku, dodać ziele angielskie,
pieprz i liście laurowe, zalać letnią, przegotowaną i osoloną wodą, słój
zamknąć, odstawić na minimum 3-4 dni. Grzyby namoczyć w około 500ml
wody, posolić, ugotować do miękkości, odcedzić, zachowując wywar. Z
podanych składników ugotować wywar jarzynowy, odcedzić, zachowując
wywar. Przecedzić zakwas buraczany, zachowując płyn. Połączyć wywary
grzybowy, jarzynowy i buraczany, podgrzać nie dopuszczając do
zagotowania (wówczas barszcz straci kolor), doprawić do smaku solą,
pieprzem i ewentualnie cukrem.
Przygotować farsz. Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać
zmielone, ewentualnie posiekane grzyby i kapustę, chwilę razem dusić,
doprawić do smaku solą i pieprzem. Z podanych składników wyrobić
ciasto, uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce. Na
obsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto, wykrajać kieliszkiem do wina
kółka, nakładać farsz, zlepiać pierogi, przełożyć je na blachę, włożyć do
nagrzanego do 180℃ piekarnika i piec, aż się zrumienią. Podawać ciepłe z
gorącym barszczem w filiżankach (pierożki upieczone wcześniej można
podgrzać w piekarniku).

Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: Przepisy
na Boże Narodzenie 2021 część 1

Boże NarodzenieJarzyny i dodatkiPrzepisy świąteczneZupy

Barszcz wigilijny z pierożkami z farszem grzybowo-kapuścianym

Boże Narodzenie