Buraki obrać, pokroić w plastry, przełożyć do słoja, przekładając obranymi
z łupek i przekrojonymi na pół ząbkami czosnku, dodać ziele angielskie,
pieprz i liście laurowe, zalać letnią, przegotowaną i osoloną wodą, słój
zamknąć, odstawić na minimum 3-4 dni. Grzyby namoczyć w około 500ml
wody, posolić, ugotować do miękkości, odcedzić, zachowując wywar. Z
podanych składników ugotować wywar jarzynowy, odcedzić, zachowując
wywar. Przecedzić zakwas buraczany, zachowując płyn. Połączyć wywary
grzybowy, jarzynowy i buraczany, podgrzać nie dopuszczając do
zagotowania (wówczas barszcz straci kolor), doprawić do smaku solą,
pieprzem i ewentualnie cukrem.
Przygotować farsz. Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać
zmielone, ewentualnie posiekane grzyby i kapustę, chwilę razem dusić,
doprawić do smaku solą i pieprzem. Z podanych składników wyrobić
ciasto, uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce. Na
obsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto, wykrajać kieliszkiem do wina
kółka, nakładać farsz, zlepiać pierogi, przełożyć je na blachę, włożyć do
nagrzanego do 180℃ piekarnika i piec, aż się zrumienią. Podawać ciepłe z
gorącym barszczem w filiżankach (pierożki upieczone wcześniej można
podgrzać w piekarniku).
Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: Przepisy
na Boże Narodzenie 2021 część 1