Zetrzeć sery. Bulion wołowy wlać do garnka, dodać liście laurowe i
zagotować. Do drugiego garnka dodać masło i je roztopić. Do roztopionego
masła dodać drobno posiekaną szalotkę. Zaczekać aż szalotka się zeszkli,
nie zrumieni. Do całości dodać łyżkę mąki, zamieszać i poczekać 2-3
minuty, następnie mieszając wlać białe wino. Mieszać całość do
momentu, kiedy wino odparuje. Gdy bulion się zagotuje stopniowo wlewać
go do garnka z zeszkloną szalotką, cały czas mieszać. Dodać starty ser,
tymianek i gałkę muszkatołową. Zamieszać, poczekać 2 minuty, a
następnie dolać śmietankę kremówkę. Poczekać aż zupa się zagotuje i
chwilę się pogotuje. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy ser się rozpuści, a
zupa będzie gorąca zdjąć garnek z ognia. Podawać razem z bagietką i
szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: odc. 202 „Zeppelin i zupa
serowa”