Skip to main content

Zupa serowa

Niemcy, odc. 202

Składniki:

  • łącznie około 300g różnych serów (z rodziny Bergkäse lub Almkäse)
  • 4 litry bulionu wołowego
  • 2 liście laurowe
  • 100g masła
  • 1 szalotka lub cebula
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 duży kieliszek białego wina
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 200ml śmietanki kremówki
  • bagietka do wydawki
  • szczypiorek do wydawki
img

Przygotowanie

Zetrzeć sery. Bulion wołowy wlać do garnka, dodać liście laurowe i
zagotować. Do drugiego garnka dodać masło i je roztopić. Do roztopionego
masła dodać drobno posiekaną szalotkę. Zaczekać aż szalotka się zeszkli,
nie zrumieni. Do całości dodać łyżkę mąki, zamieszać i poczekać 2-3
minuty, następnie mieszając wlać białe wino. Mieszać całość do
momentu, kiedy wino odparuje. Gdy bulion się zagotuje stopniowo wlewać
go do garnka z zeszkloną szalotką, cały czas mieszać. Dodać starty ser,
tymianek i gałkę muszkatołową. Zamieszać, poczekać 2 minuty, a
następnie dolać śmietankę kremówkę. Poczekać aż zupa się zagotuje i
chwilę się pogotuje. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy ser się rozpuści, a
zupa będzie gorąca zdjąć garnek z ognia. Podawać razem z bagietką i
szczypiorkiem.

Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: odc. 202 „Zeppelin i zupa
serowa”